kom in contact
naar intro pagina
beelden pagina
reliefs
schilderijen
xstream beeldhouwers

Xstream Beeldhouwerscollectief

Beeldhouwerscollectief X stream

Eind jaren tachtig ontstaat er bij het klooster in Helenaveen een beeldhouwerscollectief onder leiding van kunstenaar Peter Hermans. Een groep variërend van vijf tot acht personen volgde gedurende vier jaar een cursus beeldhouwen en leerden het vak door met veel verschillende materialen te werken. In 1992 bestond de groep uit Paul van Dijk, Toon Perenboom, Paul van Hoenselaar, Peter van Rijswijck, Jo Snijders, Ita van der Ploeg en Peter Hermans. Er werd veel overlegd in de groep en we leerde veel van elkaars ervaringen. Door deze intense samenwerking ontstond er een hechte groep die samen een passie voor beeldhouwen en schilderen deelde. Ook waren er telkens weer nieuwkomers die na een tijdje weer afhaakte omdat ze het niveau van de groep toch enigszins onderschat hadden. Elke donderdagavond kwamen we samen en werkte ieder aan zijn individuele werkstukken.

Rond 1996 sluit Peter Hermans zijn atelier in het klooster in Helenaveen en verhuist samen met z’n vriendin Ita van der Ploeg naar Spanje. De groep gaat onder de naam X stream verder in het atelier van Jo Snijders in Deurne en bestaat verder uit Jan Driessen, Theo van Dam, Ben van Lier, Paul van Dijk, Paul van Hoenselaar en Toon Perenboom. De naam X stream geeft aan dat we ieder een eigen stijl (X) hanteren. De afzonderlijke stijlen komen samen in een stroom van collectieve gedrevenheid om mooie dingen te maken. In augustus ‘97 organiseert X stream een succesvolle expositie in het atelier en de aangrenzende tuinen van Jo Snijders aan de Trimpertstraat in Deurne. Er was een enorme belangstelling voor de expositie en de bezoekers kwamen van heinde en verre om de ongeveer honderd kunstwerken te kunnen bezichtigen. In januari 1998 komt helaas onze kunstvriend Toon Perenboom op 39-jarige leeftijd te overlijden.

Door de jaren heen ontwikkelt de groep zich in verschillende stijlen en we besteden veel tijd en aandacht aan ons werk. We kunnen het eenvoudigweg niet laten en elke week komen we weer bij elkaar en dat geeft een enorme stimulans. De vibe op deze avonden is dan ook zodanig dat we grenzen durven te doorbreken en nieuwe dingen uit willen proberen. Uiteindelijk leggen we elkaar niets op. Vrijheid, blijheid voor iedereen, dat staat voorop! Er wordt figuratief en abstract gewerkt in materialen zoals brons, marmer, zink, staal, gips, hout en speksteen. Schilderen doen we in olieverf en acryl. Gedurende de hierboven genoemde periode gingen we ook regelmatig met de groep X stream op pad om in binnen- en buitenland exposities te bezoeken. Zo bezochten we regelmatig museum Middelheim in Antwerpen, diverse musea in Parijs en velen in eigen land.

Op zondag 23 oktober 2011 komt na een lange periode van ziek zijn en weer opknappen een einde aan het creatieve leven van onze kunstvriend Jo Snijders. Gedurende een lange periode hebben we samen met Jo een prachtige tijd beleefd. Hij was naast z’n privéleven een kunstenaar in hart en nieren. Uren filosofeerden we over technieken, kunstenaars, kunstwerken en over ons eigen werk. Soms tot diep in de nacht werd er onder het genot van een biertje en wat knabbels nog doorgepraat en plannen gemaakt voor de komende weken. Helaas kwam aan dat alles een einde na de dood van Jo en ook de vaste stek in zijn atelier missen we erg.

atelier theo van damEen tijd na de crematie van Jo heeft de X stream-groep de draad weer opgepakt en moesten we opzoek naar een nieuwe werkplek. We konden nu gebruik maken van het atelier van Theo van Dam in Asten-Heusden. De groep bestaat naast Theo uit Paul van Dijk, Teo Bähler, Paul van Hoenselaar, Minnie van den Einden en Janique Bouwmans.

We hopen nog lang onder de naam X stream te mogen werken en zullen samen het ‘kunstvuur’ steeds weer nieuw leven in blazen. De warmte van onze kunstvrienden die kwamen en gingen dragen we mee in ons hart!

Namens beeldhouwerscollectief X stream,
Paul van Hoenselaar